סתימה בשן היא טיפול רפואי-שינייתי הנדרש במקרים בהם חל שחיקה, נזק או ריקבון בשן. תהליך זה כולל את הסרת החלק המושפע מהשן ומילוי החלל בחומר מלאכותי שיכול להתאים בצבעו ובצורתו לשן המקורית. חומרי המילוי שנפוצים היום הם רזין קומפוזיטי המדמה את צבע השן, אמלגם (שילוב של מתכת וכספית), סירמיק וחומרים אחרים שמספקים פתרון יעיל ואסתטי.
### החשיבות של טיפול בסתימה בשן
התעלמות מצורך בסתימה יכולה להוביל לבעיות דנטליות מורכבות יותר, כולל התפשטות הרקבון לשיניים סמוכות, דלקת בחניכיים, ואף לכאבים חזקים וזיהומים. בדיקות תקופתיות אצל רופא השיניים יכולות לאתר בזמן ראוי את הצורך בסתימה ולמנוע בעיות עתידיות.
התהליך הקלאסי של סתימה כולל את השלבים הבאים: הסרת הריקבון וניקוי החלל בשן, הכנת השן עבור הסתימה, הנחת החומר לסתימה, ולבסוף, הקשחה באמצעות אור כחול המוצק את החומר ומגן על השן מפני נזקים נוספים.
בחירת החומר לסתימה תלויה במיקום ובגודל הסתימה, העדפות האסתטיקה של המטופל, וגם בהתחשבות בסוג השיניים (חזיתיות או אחוריות). קומפוזיטים הם אופציה פופולרית בשל היכולת להתאים את גוון השן, והם מציעים גם עמידות טובה ללחץ.
שימור התוצאה לאורך זמן דורש טיפוח זהיר ותחזוקה רגילה, כולל צחצוח שיניים יסודי פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי, וביקורים אצל רופא השיניים לבדיקות תקופתיות. טיפים אלו חשובים גם למניעת הצורך בסתימות נוספות בעתיד.
לסיכום, סתימה בשן היא פרוצדורה שכיחה המשמשת לטפל בנזקים שונים שפוקדים את השיניים. ביצוע הטיפול בזמן, יחד עם תחזוקה נכונה, יכולים לשפר את עמידות השיניים לאורך זמן ולתרום לשמירה על בריאות הפה והלסת.