חמאס וישראל: היסטוריה מורכבת
מבוא:
חמאס, קבוצה פוליטית ומיליטנטית פלסטינית בולטת, מילא תפקיד משמעותי בסכסוך הישראלי-פלסטיני במשך עשרות שנים. יחסיה עם ישראל מאופיינים במחלוקות פוליטיות, טריטוריאליות ודתיות עמוקות. מאמר זה עוקב אחר ההיסטוריה של חמאס, במיוחד בקשר עם מדינת ישראל.
מקורות חמאס:
חמאס, שפירושו בערבית "קנאות", נוסד ב-1987 במהלך האינתיפאדה הראשונה (המרד הפלסטיני). מושרש באחים המוסלמים, ארגון אסלאמיסטי סוני שמקורו במצרים, חמאס הציג את עצמו כאלטרנטיבה לארגון החילוני לשחרור פלסטין (אש"ף). מטרתו העיקרית, כפי שמתוארת באמנה, היא הקמת מדינה אסלאמית בפלסטין ההיסטורית.
חמאס נגד אש"ף:
אש"ף, תחת מפלגת הפת"ח של יאסר ערפאת, היה זה מכבר הכוח הדומיננטי בפוליטיקה הפלסטינית. עם זאת, חמאס גדל במהירות בפופולריות שלו בשל פעילות הרווחה שלו ותדמיתו כארגון עממי, בעל אוריינטציה של התנגדות. עלייה זו הובילה ליריבות בין חמאס לפת"ח, שנמשכה לאורך השנים.
אירועים מרכזיים ביחסי חמאס-ישראל:
האינתיפאדה הראשונה (1987-1993): חמאס זכה לבולטות במהלך ההתקוממות הפלסטינית נגד השלטון הישראלי בשטחים הכבושים. התנגדות הקבוצה נגד ישראל, בעיקר באמצעות פיגועי התאבדות ופיגועים, התגברה בתקופה זו.
הסכמי אוסלו (1993): בעוד אש"ף הכיר בזכותה של ישראל להתקיים ונכנס לשיחות שלום, מה שהוביל להסכמי אוסלו, חמאס דחה כל משא ומתן עם ישראל והמשיך בהתנגדותו המזוינת.
האינתיפאדה השנייה (2000-2005): מסומנת בסדרה של עימותים אלימים בין חמושים פלסטינים (כולל חמאס) וכוחות ישראליים. בתקופה זו נרשמה עלייה משמעותית בפיגועי התאבדות, כאשר חמאס לרוב היה בחזית.
בחירות 2006 למחוקקים הפלסטיניים: בתוצאה מזעזעת, חמאס זכה ברוב המושבים. הקרע המדיני שנוצר בין חמאס לפת"ח הגיע לשיאו בסכסוך אלים בעזה ב-2007, שנגמר בשליטה מלאה של חמאס על הרצועה.
המצור על עזה (2007-הווה): בעקבות השתלטות חמאס על עזה, ישראל ומצרים הטילו מצור, תוך ציון חששות ביטחוניים עקב היסטוריית התקיפות של הקבוצה. למצור הזה היו השלכות הומניטריות משמעותיות על תושבי עזה.
מלחמות חמאס-ישראל: מאז שהשתלטו על עזה, חמאס וישראל היו מעורבים במספר מלחמות והתכתשויות, כולל סכסוכים בולטים בשנים 2008-09, 2012 ו-2014. מלחמות אלו גורמות לרוב לאבדות אזרחיות משמעותיות ולהרוס את התשתית בעזה.
דינמיקה נוכחית:
למרות כמה ניסיונות פיוס, הקרע בין פת"ח לחמאס נותר בעינו. בעוד שהגדה המערבית, הנשלטת על ידי הרשות הפלסטינית תחת פת"ח, ראתה דרגות שונות של שיתוף פעולה עם ישראל, עזה תחת חמאס נותרה נקודת החולשה.
למרות שהאמנה המקורית שלה קראה להשמדה מוחלטת של ישראל, ב-2017, חמאס הציע נכונות לקבל מדינה פלסטינית זמנית על בסיס גבולות 1967. עם זאת, הקבוצה עדיין לא מכירה בזכותה של ישראל להתקיים, מה שמציין נקודת מחלוקת מהותית.
סיכום:
ההיסטוריה של חמאס שזורה עמוקות בסכסוך הישראלי-פלסטיני הרחב. יחסיה עם ישראל מתאפיינים בחוסר אמון עמוק ובאלימות תקופתית. אמנם היו רגעים חולפים של רוגע, אבל המסלול ארוך הטווח של יחסי חמאס-ישראל נותר לא ברור, מה שהופך אותו להיבט מרכזי של הדינמיקה במזרח התיכון.