סינוואר, מנהיג חמאס בעזה, במסגרת השיחות לעסקת חילופי שבויים עם ישראל. על פי בכיר מצרי המעורב בתיווך בין הצדדים, סינוואר דורש לכלול בעסקה סעיף מיוחד שמבטיח לו התחייבות מפורשת מישראל שלא ייחוסל במסגרת מדיניות החיסולים הממוקדים של המדינה.
הרקע לדרישה
סינוואר, הנחשב לאחת הדמויות המרכזיות ביותר בחמאס, עומד בראש הזרוע הצבאית של הארגון בעזה, והוא מוערך כאחד מהאחראים הראשיים להנהגת המאבק המזוין נגד ישראל. מזה שנים, סינוואר נמצא בראש רשימת היעדים של ישראל לחיסול, בשל מעורבותו העמוקה בפעולות טרור ובהכוונת התקפות נגד ישראל.
סינוואר דורש התחייבות שלא יחוסל בשל עוצמת האיומים וההכנות הביטחוניות שננקטות בישראל כדי לנטרל את סינוואר ואת שאר הנהגת חמאס, הוא נאלץ לחיות חיים מאוד זהירים, הכוללים הסתתרות במקומות לא ידועים ותנועה חשאית. הדרישה להכללת התחייבות נגד חיסולו בעסקה משקפת את חששו האישי ואת הבנתו את המצב הרגיש שבו הוא נמצא.
משמעות הדרישה
דרישתו של סינוואר נחשבת ליוצאת דופן, שכן היא חושפת לא רק את דאגתו האישית לחייו, אלא גם את מידת השבריריות שהוא חש בנוגע לעתידו. חמאס ידוע כארגון שאינו נוהג להיכנע לתכתיבים חיצוניים, במיוחד לא מצד ישראל, ולכן דרישה זו מעוררת עניין רב.
בכיר מצרי המעורב בשיחות הדגיש כי הדרישה הועברה במסגרת מגעים בלתי ישירים בין הצדדים, וכי מדובר בעניין מורכב ביותר שעלול להוות מכשול משמעותי להשלמת עסקת השבויים.סינוואר דורש התחייבות שלא יחוסל ישראל מצדה ידועה כמי שאינה מסכימה לשלול אפשרויות מבצעיות, ובמיוחד לא להצהרות מפורשות בתחום הביטחוני, מה שמעמיד את הדרישה של סינוואר באור בעייתי.
השלכות אפשריות
אם ישראל תסכים לדרישה זו, מדובר יהיה בצעד חסר תקדים שמעלה סוגיות אתיות, פוליטיות וביטחוניות מורכבות. הסכמה כזו עלולה להיתפס כחולשה או ככניעה לתכתיבי חמאס, דבר שעלול לעודד דרישות נוספות מצד הארגון או גורמי טרור אחרים.
עם זאת, אי הסכמה מצד ישראל עלולה להוביל לקריסת השיחות ולשיבוש אפשרי של עסקת חילופי השבויים המיוחלת, שמטרתה להחזיר חיילים ואזרחים ישראלים המוחזקים בעזה. האינטרס לשחרורם עשוי להפעיל לחץ פנימי על מקבלי ההחלטות בישראל לשקול את דרישות חמאס באופן רציני, למרות הסיכון הטמון בכך.
עמדות הצדדים
בישראל, טרם התקבלה החלטה רשמית לגבי דרישתו של סינוואר, אך מקורות ביטחוניים רומזים כי מדובר בדרישה שלא תוכל להתקבל במלואה, אם בכלל. מנהיגים בכירים כבר הצהירו בעבר כי חיסולים ממוקדים ימשיכו להיות חלק בלתי נפרד מהמאבק בטרור, במיוחד כאשר מדובר באנשים שמסכנים ישירות את ביטחונם של אזרחי ישראל.
מצדו של חמאס, הדרישה נחשבת לניסיון להבטיח את המשך שלטונו של סינוואר ולהרתיע את ישראל מפני פעולות חיסול נוספות. יחד עם זאת, חמאס מצוי בלחץ גובר, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה צבאית, מה שמעלה את האפשרות שארגון הטרור ינסה להגיע לפשרות מסוימות אם תקרוס דרישתו המרכזית.
סיכום
סינוואר דורש התחייבות שלא יחוסל הדרישה של יחיא סינוואר לכלול בעסקת השבויים סעיף המבטיח שלא יחוסל על ידי ישראל, מהווה תפנית מעניינת במגעים המתנהלים. בעוד שהצדדים נעים בין תקווה לעסקה לבין הסיכון לכישלון, השאלה המרכזית היא האם ישראל תוכל למצוא דרך להמשיך לשמור על מדיניותה הביטחונית הנוקשה, ועדיין להגיע להסדר עם חמאס. התשובה לשאלה זו תעצב את דמות המזרח התיכון בשנים הקרובות, ותקבע במידה רבה את גורל השיחות הנוכחיות.