ממונה בטיחות הוא דמות מרכזית בארגון שאחראית על פיתוח, יישום, ושמירה על תקנות ומדריכי בטיחות במקום העבודה. משימתו של ממונה בטיחות לאפשר סביבה בטוחה וחסינה לעובדים, תוך שמירה על תקינות עם חוקי העבודה והבטיחות המקומיים. ההבנה שבסיס ההצלחה של כל ארגון תלויה בבריאות ובטיחות העובדים היא מקובלת ביותר בעולם המודרני.
### האתגרים העומדים בפני ממונה בטיחות
במגוון סביבות עבודה, מממשלתיות ועד פרטיות, דרישות בטיחות יכולות להשתנות באופן משמעותי. ממונה בטיחות פועל בחזית המאבק בפגיעות אפשריות, זיהוי סיכונים במקום העבודה, והתאמת הקווים המנחים לבטיחות לתוך שגרת העבודה היום יומית. הוא צריך להיות מומחה לא רק בתקנות, אלא גם בתחומי העבודה הספציפיים של ארגונו, למשל בנייה, תעשייה, כימיה, וכדומה. זו אחריות חשובה שדורשת שילוב של ידע מקצועי רב תחומי, כושר השפעה וניהול ידע.
לממונה על הבטיחות גם תפקיד מכריע בלמידה מאירועים שכבר התרחשו, אם בארגונו ואם בארגונים אחרים. על ידי למידה והטמעת לקחים ממקרים אלו, הוא יכול למנוע את חזרתם של תקריות דומות. זה כולל אימות שכל העובדים מכירים ויושמים את הנהלים המעודכנים לבטיחות ויישום הדרכות קבועות על מנת לשמור על המודעות וההכשרה ברמה הגבוהה ביותר.
האתגר של שמירה על בטיחות בעבודה הוא לא נגמר ודורש מחויבות יומיומית. ממונה בטיחות צריך להיות ער ומוכן לענות על שינויים בתקנות, טכנולוגיות חדשות, ותרחישים בלתי צפויים אשר עלולים להשפיע על בטיחות העובדים. על ידי היותו בקדמת המאבק לשיפור תנאי העבודה ומניעת פגיעות, הממונה עוזר לבנות תרבות ארגונית של בטיחות ומודעות, אשר בסופו של דבר משרתת את האינטרסים הרחבים של הארגון ושל כלל עובדיו.