לראשונה השנה: שפעת העופות התגלתה בלול במושב בעמק יזרעאל
בפעם הראשונה השנה, התגלתה שפעת העופות בלול במושב בעמק יזרעאל. ההודעה על גילוי הנגיף הגיעה בעקבות בדיקות מעבדה שערכה השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, לאחר דיווח על תמותה חריגה של עופות בלול. משרד החקלאות נוקט כעת בצעדים מהירים למניעת התפשטות הנגיף ולהבטחת בריאות הציבור.
פרטי המקרה
השבוע, לאחר שנצפתה תמותה חריגה של עופות בלול אחד במושב בעמק יזרעאל, פנו בעלי הלול לשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות לבדיקת המקרה. בדיקות המעבדה שנערכו אישרו את נוכחותו של נגיף שפעת העופות מסוג H5N1, הידוע כגורם למחלה מידבקת וקטלנית בקרב עופות.
בעקבות הגילוי, נקטו הרשויות במגוון צעדי חירום במטרה למנוע את התפשטות הנגיף ללולים נוספים באזור. כל העופות הנגועים בלול הומתו ונקברו בהתאם להנחיות משרד החקלאות, ובוצעה חיטוי יסודי של הלול ושל כל הציוד שבא במגע עם העופות.
צעדי מנע והנחיות לציבור
משרד החקלאות והבריאות הוציאו הודעות לציבור בנוגע לאמצעי הזהירות שיש לנקוט למניעת התפשטות שפעת העופות. בין ההנחיות המרכזיות:
- הימנעות ממגע עם עופות נגועים: מומלץ להימנע ממגע ישיר עם עופות או הפרשותיהם, בעיקר באזורים בהם התגלו מקרי שפעת העופות.
- שמירה על כללי היגיינה: חשוב לשטוף ידיים היטב במים וסבון לאחר מגע עם עופות, ביצים או ציוד הקשור ללול.
- בישול יסודי של ביצים ובשר עוף: מומלץ לבשל ביצים ובשר עוף היטב לטמפרטורה של לפחות 70 מעלות צלזיוס, זאת על מנת להרוג כל נגיף שעלול להימצא במזון.
- דיווח על מקרים חשודים: תושבי האזור ובעלי לולים מתבקשים לדווח מיידית על כל מקרה של תמותה חריגה או סימנים של מחלה בעופות לשירותים הווטרינריים.
סיכון לבני אדם
שפעת העופות מסוג H5N1 עלולה לעבור גם לבני אדם, בעיקר במקרים של חשיפה ישירה לעופות נגועים. עם זאת, ההדבקה מאדם לאדם נדירה מאוד. התסמינים של שפעת העופות בבני אדם כוללים חום גבוה, שיעול, כאבי שרירים ועייפות, ובמקרים חמורים יותר גם קשיי נשימה ודלקת ריאות.
משרד הבריאות מבהיר כי נכון לעכשיו אין עדות להידבקות של בני אדם בנגיף בעמק יזרעאל, אך הוא עוקב אחר המצב ומוכן לנקוט בצעדים הנדרשים במידה והדבר ישתנה.
השפעות כלכליות ופגיעה בענף הלול
גילוי הנגיף בלול במושב בעמק יזרעאל מהווה מכה נוספת לענף הלול בישראל, שסובל בשנים האחרונות מתחרות גוברת ומעלויות ייצור גבוהות. השמדת העופות הנגועים והצורך בחיטוי הלולים מהווים הוצאות כבדות עבור המגדלים, שמצידם מתריעים מפני פגיעה כלכלית נוספת שעלולה להוביל לסגירת לולים נוספים.
מועצת הלול ומשרד החקלאות פועלים יחד למתן פיצוי למגדלים שנפגעו, ולמניעת התפשטות המחלה ללולים נוספים. במקביל, מתקיימים דיונים בנוגע לאפשרויות לשיפור האמצעים הביוביטיים בלולים כדי למנוע התפרצות חוזרת של המחלה בעתיד.
המבט קדימה
גילוי שפעת העופות בלול בעמק יזרעאל מדגיש את החשיבות של צעדי מנע, השגחה צמודה ושיתוף פעולה בין הרשויות והמגדלים במטרה למנוע התפשטות מחלות נוספות. הרשויות מבקשות מהציבור לגלות ערנות ולפעול בהתאם להנחיות על מנת להבטיח את בריאות העופות ובני האדם כאחד.
מצב זה גם מדגיש את הצורך בהמשך המחקר והפיתוח בתחום המחלות הזואונוטיות (מחלות שעוברות מבעלי חיים לבני אדם) ובפיתוח חיסונים ותרופות יעילות כנגד הנגיפים השונים, תוך חיזוק המודעות הציבורית והאחריות המשותפת בשמירה על בריאות הציבור.