סגן מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם עזב את לבנון מחשש לחיסול: התגברות המתיחות וההשלכות האזוריות
בשבועות האחרונים, דווח כי סגן מזכ"ל חיזבאללה, השייח' נעים קאסם, עזב את לבנון מחשש לחיסול על רקע המתיחות הגוברת בין חיזבאללה לישראל וגורמים אזוריים נוספים. על פי דיווחים שונים, קאסם, מהבכירים בארגון הטרור הלבנוני, עזב את המדינה בעקבות איומים ישירים על חייו, הנובעים ככל הנראה מהגברת הפעילות הישראלית למיגור גורמי הטרור הלבנוניים ומעורבות חיזבאללה בסכסוכים אזוריים.
נעים קאסם עזב את לבנון מחשש לחיסול –מי הוא נעים קאסם?
נעים קאסם נחשב לאחת הדמויות המרכזיות והמשפיעות ביותר בחיזבאללה, ולשחקן פוליטי חשוב בזירה הלבנונית והאזורית. הוא משמש כסגנו הקרוב ביותר של מזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, ובעל תפקיד מרכזי בעיצוב המדיניות והפעילות של הארגון. קאסם, שצבר לעצמו תדמית של אסטרטג מוכשר ומקורב להנהגה האיראנית, היה שותף להחלטות מרכזיות של חיזבאללה, כולל פעולות טרור נגד ישראל והמעורבות בסוריה לצד משטר אסד.
עבור קאסם, העזיבה הפתאומית של לבנון מהווה צעד דרמטי ומעידה על גודל החשש בתוך ההנהגה של חיזבאללה לגבי פעולות התקיפה האפשריות מצד ישראל או גורמים בינלאומיים אחרים. קאסם נחשב ליעד משמעותי, וכפי הנראה הוא חושש מהמשך הניסיונות לפגוע בהנהגת חיזבאללה, במיוחד לאחר סדרת תקיפות מדווחות נגד אינטרסים של הארגון ברחבי המזרח התיכון.
המתיחות הגוברת עם ישראל: רקע להחלטה
חיזבאללה וישראל נמצאים בעימות מתמשך, המתבטא במגוון פעולות ספורדיות של חיזבאללה לאורך גבול הצפון, לצד פעילות מודיעינית וצבאית ישראלית נגד הארגון בלבנון ומעבר לה. בשנים האחרונות, ישראל מגבירה את מאמציה לסכל את התבססות חיזבאללה והכוחות האיראניים בסוריה, והצליחה, לפי דיווחים, לפגוע לא אחת בנכסים צבאיים ומבצעיים של הארגון.
הידיעות על עזיבת קאסם את לבנון באות על רקע עליית המתח בגבול הצפוני, ובפרט לאחר התקפות מתוזמנות שישראל ייחסה לחיזבאללה, בהן התקפות על מטרות צבאיות ישראליות. במקביל, ישנה תחושה של לחץ הולך וגובר בתוך ההנהגה של חיזבאללה, שמבינה שישראל עשויה להחריף את הפעולות הצבאיות נגד הארגון.
איומים פנימיים וחיצוניים על קאסם
בעזיבתו את לבנון, קאסם ככל הנראה גם חושש מאיומים פנימיים בתוך לבנון עצמה. חיזבאללה ניצב בפני ביקורת גוברת מצד חלקים נרחבים באוכלוסייה הלבנונית, הרואים בו אחראי מרכזי למשבר הפוליטי, הכלכלי והחברתי העמוק בו שרויה המדינה. החזקת הנשק בידי חיזבאללה, שליטתו בצפון ובמערב לבנון והמעורבות בסכסוכים אזוריים גרמה להתנגדות פנימית רבה, כאשר קבוצות פוליטיות ודתיות שונות מביעות התנגדות לכוחו המתחזק של הארגון.
מעבר לכך, הקשרים ההדוקים של חיזבאללה עם איראן הפכו את הארגון ואת בכיריו למטרות עבור גורמים אזוריים נוספים, שמבקשים לפגוע בהשפעתו של הארגון במזרח התיכון. לכן, מעבר לחשש מחיסול ישראלי, קאסם כנראה חושש גם מניסיונות פגיעה מצד גורמים אחרים במזרח התיכון שרואים בחיזבאללה מכשול.
ההשלכות האזוריות: איך תשפיע עזיבתו של קאסם?
עזיבתו של נעים קאסם את לבנון עשויה לגרום לזעזועים בהנהגת חיזבאללה ולהשפיע על מאזן הכוחות באזור. קאסם, שנחשב ל"דמות המתווך" בין הארגון לבין המשטר האיראני והמעורב בתכנון הפעולות האסטרטגיות של הארגון, נחשב לחוליה מקשרת חשובה בין האינטרסים של איראן לאלו של חיזבאללה. עזיבתו עשויה להחליש זמנית את התיאום בין הצדדים, ולפגוע במורל של אנשי הארגון.
מנגד, יש להניח שהארגון ינסה להציג את העזיבה כאירוע זמני ולמזער את השלכותיו. חסן נסראללה, המזכ"ל עצמו, ייתכן וינסה לאזן את המצב, למרות שגם הוא עצמו נמצא לעיתים במחתרת מחשש לחיסול על ידי ישראל.
התגובה הישראלית והבינלאומית
בישראל, הדיווחים על עזיבתו של קאסם התקבלו במגוון תגובות. בעוד שגורמים מדיניים לא פרסמו התייחסות רשמית, מומחים ביטחוניים מעריכים כי מדובר בהישג במלחמה המודיעינית המתמשכת מול חיזבאללה. ישראל מבהירה שוב ושוב כי חיזבאללה מהווה איום אסטרטגי על ביטחונה, והיא פועלת לסכל כל איום טרור המתעורר באזור.
בזירה הבינלאומית, מדינות נוספות, ובעיקר ארה"ב ומדינות באירופה, עוקבות מקרוב אחר התפתחויות הקשורות לחיזבאללה, במיוחד לאור התרחבות פעילות הארגון במזרח התיכון. עזיבתו של קאסם עלולה גם להוות סימן להתפוררות פנימית בתוך הארגון, דבר שעשוי להשפיע על מאזן הכוחות באזור.
סיכום: עידן חדש של חששות בחיזבאללה
עזיבתו של נעים קאסם את לבנון חושפת את עומק החשש בהנהגת חיזבאללה מפני חיסולים ממוקדים, ומשקפת את הלחצים האזוריים והפנימיים עמם הארגון מתמודד. מדובר באירוע שמעיד על עליית המדרגה במתיחות מול ישראל ועל ההבנה בתוך חיזבאללה שמנהיגי הארגון הפכו ליעד ברור וממוקד.
האירועים הללו מבשרים על עידן חדש של זהירות והתגוננות בקרב בכירי חיזבאללה, כשהם מנסים לנווט בין האיומים הצבאיים החיצוניים לבין המצב הפוליטי הקשה בלבנון.