חדשות | דעות | בלוג
עדכונים שוטפים על כל מה שחם

חשש באיראן כי מנהיג איראן עלי חמינאי בן 85 חולה במחלה קשה

חשש באיראן כי מנהיג איראן עלי חמינאי, בן 85, חולה במחלה קשה.

 

על פי דיוחשש באיראן כי מנהיג איראן עלי חמינאי, בן 85, חולה במחלה קשה.וח שפורסם ב"ניו יורק טיימס," גובר החשש באיראן כי המנהיג העליון עלי חמינאי, בן 85, מתמודד עם מחלה קשה המערערת את יציבות השלטון באיראן. אי-הוודאות לגבי מצבו הבריאותי של חמינאי מובילה לאי-שקט פנימי בקרב בכירי המשטר, במיוחד לנוכח האפשרות שבנו השני, מוג'טאבה חמינאי, בן 55, עשוי לרשת את מקומו ולהוביל את המדינה.

מוג'טאבה חמינאי – יורש אפשרי עם השפעה נרחבת

מוג'טאבה, שמזוהה כאחת הדמויות החזקות בצד המנהיגותי והצבאי של איראן, לא התבלט בתחילה בזירה הציבורית אך צבר בעשור האחרון השפעה גוברת במערכות השלטון. מוג'טאבה מחזיק בקשרים חזקים עם משמרות המהפכה ועם גורמים בכירים במערכת הביטחונית והמודיעינית של איראן, מה שמעניק לו כוח פוליטי ובטחוני ניכר. אף שאינו נושא בתואר רשמי כמחליפו של אביו, חוגים מסוימים בצמרת השלטון שוקלים את האפשרות כי יירש את מקומו, דבר שעשוי לעורר קשיים רבים הן בתוך המדינה והן מחוצה לה.

בניגוד למנהיגים אחרים באיראן שהחלו דרכם במערכת הדתית-פוליטית, מוג'טאבה נתפס כדמות שבחרה את דרכה באמצעות חיזוק קשרים צבאיים ומודיעיניים, מה שמעניק לו את הכוח להפעיל לחצים ולהשפיע מאחורי הקלעים. חסידיו רואים בו את הדמות שתשמור על קו אידאולוגי נוקשה ועוצמתי, אך ישנם מתנגדים רבים החוששים מהשלכות מינויו על יציבות המדינה.

אי-שקט פנימי במשטר בעקבות החשש למאבקי ירושה

חמינאי כיהן כמנהיג העליון של איראן מאז 1989, והוא נחשב לדמות מרכזית במערכת השלטון האיראנית, המחזיק בידו את המילה האחרונה בכל הנוגע להחלטות אסטרטגיות ופוליטיות במדינה. במידה ויחלוף מהזירה, ייווצר ואקום של מנהיגות, מה שצפוי להוביל למאבקי ירושה חריפים בין פלגים שונים בממשל.

באיראן, התואר העליון נקבע על ידי מועצת המומחים, המורכבת מכ-88 אנשי דת בכירים. המועצה אחראית על בחירת מנהיג חדש במידה שהמנהיג הנוכחי לא מסוגל להמשיך בתפקידו. עם זאת, החשש הוא שמינויו של מוג'טאבה, על אף היותו מקובל על ידי חלק מהשלטון, עשוי להוביל לפילוג בתוך ההנהגה, שכן הוא נתפס על ידי מתנגדים כחסר ניסיון פוליטי ומנהיגותי בהשוואה לאביו. מתנגדיו מציינים כי מינוי משפחתי לתפקיד העליון נוגד את העקרונות שהנחו את המהפכה האסלאמית ב-1979, המבוססים על בחירה מתוך קונצנזוס ציבורי ולא על פי ייחוס משפחתי.

השפעות אפשריות על מדיניות החוץ האיראנית

עלייתו האפשרית של מוג'טאבה לתפקיד המנהיג העליון עשויה להשפיע על יחסי איראן עם מדינות העולם, בעיקר עם המערב וישראל. מוג'טאבה נתפס כדמות שמרנית ביותר בעלת גישה נוקשה כלפי המערב ומדיניות פייסנית פחותה. תמיכתו העקבית במשמרות המהפכה והקשריו החזקים עם הגורמים הביטחוניים, עשויים להוביל להמשך המדיניות הנוקשה של איראן בנושא תכנית הגרעין ובפעילותה הצבאית במזרח התיכון. החשש הוא כי מינויו יחזק את הקו הקיצוני במדיניות החוץ ויעמיק את הפערים בין איראן לבין מדינות נוספות באזור.

תגובת הציבור והאפשרות להתנגדות עממית

בצד הציבורי, מינויו האפשרי של מוג'טאבה חמינאי עשוי להוביל למחאות עממיות ולזעם כללי, שכן לא מדובר במינוי שמבוסס על בחירה דמוקרטית. במהלך השנים האחרונות, מתמודדת איראן עם תסיסה פנימית גוברת, שבאה לידי ביטוי במחאות אזרחיות נרחבות שנגדעו ביד קשה על ידי המשטר. ההחלטה למנות את בנו של חמינאי ליורשו עלולה לעורר מחדש את הכעס הציבורי ולגרום לגל מחאה נוסף.

האפשרות של מעבר שלטון כזה מאיים על הציבור שכן הוא מבטיח את המשך הקו השמרני והלוחמני שמנהיג חמינאי כיום, מה שיכול להכביד על האזרחים המקומיים המתמודדים עם קשיים כלכליים משמעותיים ותחושת מחנק פוליטית.

סיכום

החשש לבריאותו של עלי חמינאי מעלה שאלות רבות לגבי עתיד השלטון באיראן, והאפשרות שמוג'טאבה חמינאי יחליף את אביו מציתה חשש פנימי במדינה ומעלה ספקות לגבי יציבות השלטון. החיזוק במעמדו של מוג'טאבה והתמיכה בו מהווים קרקע נוחה להמשך הדרך עבור חלקים בשלטון, אך גם מגבירים את חוסר האמון הציבורי ואת הסיכון לגלי התנגדות חדשים במדינה.

שתף
כל החדשות
רוצה לחדש לנו?

כתבו לנו חדשות, כתבות או מאמרים ונשמח לפרסם אצלנו באתר את הכתבות הרלוונטיות

דילוג לתוכן