איך לזהות גבר נרקיסיסט ?זיהוי נרקיסיזם אצל אדם שאיתו אנו בקשר קרוב, במיוחד קשר זוגי, הוא נושא חשוב. אנשים נרקיסיסטים עשויים להקרין ביטחון עצמי וקסם אישי רב, מה שמושך אחרים אליהם, אך לעיתים קרובות מאחורי החזות הזו מסתתרות תכונות שעלולות להפוך את הקשר עימם למאתגר ואף פוגעני. בכתבה נסקור מהם הסימנים המזהים של גבר נרקיסיסט, כיצד דפוסי ההתנהגות שלו עלולים להשפיע על הסביבה הקרובה, ומה ניתן לעשות כדי להתמודד עם קשר מסוג זה.
מהו נרקיסיזם?
נרקיסיזם הוא תכונה המאפיינת אנשים בעלי רמות גבוהות של אהבה עצמית, הערכה עצמית מנופחת, וצורך מתמיד בתשומת לב ובהערצה מצד אחרים. נרקיסיזם הוא חלק מספקטרום – כל אחד מאיתנו עשוי להראות התנהגות נרקיסיסטית במידה מסוימת, אך אנשים בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית (NPD – Narcissistic Personality Disorder) חיים עם תכונות אלו בעוצמה גבוהה, אשר פוגעת בחייהם ובחיי האנשים הסובבים אותם.
איך לזהות גבר נרקיסיסט ?סימנים מזהים לגבר נרקיסיסט
1. צורך בלתי פוסק בתשומת לב ובהערצה
- גבר נרקיסיסט זקוק באופן תמידי לתשומת לב מהסובבים אותו, והוא יפעל בכל דרך כדי לקבל אותה. זה יכול להתבטא במחמאות שהוא דורש מהפרטנרית שלו, או בקפדנות יתר על הופעתו החיצונית והאופן שבו הוא נתפס בעיני אחרים.
2. תחושת עליונות והתנשאות
- נרקיסיסטים נוטים לראות את עצמם כטובים ומיוחדים יותר מאחרים. הם עשויים להפגין זלזול כלפי אנשים אחרים, לראות בהם "פחותים", ולהאמין שהם זכאים ליחס מיוחד. גבר כזה יכול להיות חסר סבלנות כלפי טעויות של אחרים ולבקר באופן מוגזם, מתוך מחשבה ש"הוא היה עושה זאת טוב יותר".
3. חוסר אמפתיה
- גברים נרקיסיסטיים מתקשים להתחבר לרגשות של אחרים. הם ממוקדים בעיקר בצרכים וברצונות של עצמם, ונוטים להמעיט בחשיבות הצרכים הרגשיים של אנשים קרובים. ייתכן שהוא יתקשה לתמוך רגשית בזמנים קשים ולא יבין מדוע אחרים זקוקים לעזרה רגשית או לתמיכה ממנו.
4. מניפולטיביות ותחכום רגשי
- נרקיסיסטים לעיתים משתמשים במניפולציות כדי להשיג את מה שהם רוצים. הם עשויים לשחק עם הרגשות של אחרים, להפעיל עליהם לחץ רגשי, ואף לגרום להם להרגיש אשמה. לדוגמה, אם הפרטנרית מנסה להציב גבול מסוים או להביע אי נוחות, הוא עשוי לגרום לה להרגיש שזו בעיה שלה ולא שלו.
5. רגישות יתר לביקורת
- על אף המעטה הביטחוני והחזות המרשימה, נרקיסיסטים הם רגישים ביותר לביקורת. הם מגיבים בכעס או ב"ענישה שקטה" כמו הימנעות מהתקשורת או הסרת תשומת הלב, גם כאשר הם חשים ביקורת קלה ביותר.
6. שימוש ברגשות אשם
- גבר נרקיסיסטי יטה לשחק על רגשות האשם של הפרטנרית שלו כדי לשמר שליטה. אם היא מביעה חוסר שביעות רצון או מציבה גבולות, הוא עשוי לנסות לגרום לה להרגיש אשמה על כך שהיא "לא מבינה" או "לא תומכת" בו.
7. אידיאליזציה ודגרדציה בקשרים
- נרקיסיסטים נוטים להאדיר ולהאדיר את בני הזוג שלהם בתחילת הקשר, אך עם הזמן הם עלולים לשנות גישה, ולבקר אותם באופן קיצוני. המעבר מאידיאליזציה (הערצה) לדגרדציה (הקטנה והשפלה) יוצר קשר מתוח בו בת הזוג עלולה לחוש בלבול רגשי ותלות.
8. ניצול יחסים לטובת צרכים אישיים
- נרקיסיסטים רואים לעיתים את הקשר כדרך להשיג מטרות אישיות. לדוגמה, גבר נרקיסיסט עשוי להיכנס למערכת יחסים עם מישהי רק משום שהיא מעניקה לו סטטוס חברתי מסוים, חיזוקים יומיומיים, או כי היא מספקת לו תשומת לב תמידית.
כיצד התנהגות נרקיסיסטית משפיעה על הקשר?
ההשפעה של קשר עם גבר נרקיסיסטי עלולה להיות שלילית ביותר, במיוחד כאשר הקשר מתמשך. להלן מספר השפעות אפשריות:
- תחושת תלות רגשית: בת הזוג עשויה למצוא את עצמה תלויה באישוריו הרגשיים, בתחושת הערכה ממנו, ולעיתים אף לפקפק בערכה האישי.
- ירידה בביטחון העצמי: הביקורתיות, ההקטנה, וחוסר התמיכה עשויים לשחוק את תחושת הביטחון העצמי של בת הזוג.
- תחושת בלבול מתמשכת: המעברים הקיצוניים בין תשומת לב חיובית להתעלמות, בין שבחים לביקורת, יוצרים חוסר יציבות רגשית.
- תחושת אשמה מתמשכת: לעיתים קרובות, בת הזוג עשויה להרגיש אשמה, להרגיש שהיא צריכה להתאמץ יותר, או לפצות את בן הזוג כדי לשמור על השקט בקשר.
מה ניתן לעשות כאשר מזהים התנהגות נרקיסיסטית?
1. הצבת גבולות ברורים
- חשוב להציב גבולות ולשמור עליהם. לדוגמה, אם בן הזוג מתנהג בצורה שפוגעת או משפילה, יש לומר לו בצורה ברורה שההתנהגות אינה מקובלת ולא להיכנע ללחץ שהוא עשוי להפעיל.
2. חיזוק תחושת הערך העצמי
- מומלץ לשמור על תחומי עניין אישיים, לפתח קשרים חיוביים מחוץ לקשר, ולתחזק את הערך העצמי ואת הביטחון האישי. גבר נרקיסיסטי עשוי לגרום לבת הזוג לפקפק בעצמה, ולכן חיזוק עצמי הוא קריטי.
3. להימנע מריבים מיותרים
- לא תמיד כדאי להתעמת עם נרקיסיסטים, מכיוון שהתגובה שלהם יכולה להיות פוגענית או מניפולטיבית. ישנם מצבים בהם עדיף לנהל את המצב בחכמה, להציב גבולות שקטים מבלי להיכנס למאבק ישיר.
4. פנייה לייעוץ מקצועי
- אם הקשר מעורר תחושות מתמשכות של חוסר נוחות, ערך עצמי נמוך או בלבול, פנייה לייעוץ מקצועי יכולה לעזור. ייעוץ זוגי או טיפול אישי עשויים לסייע בניהול המצב או בהחלטה לגבי המשך הקשר.
5. להבין שאי אפשר "לשנות" נרקיסיסט
- נרקיסיסטים לרוב אינם רואים בבעיות שלהם כבעיה, ולכן הם אינם שואפים לשנות את עצמם. חשוב להבין שהסיכוי לשינוי אמיתי מצידם הוא קטן, במיוחד אם אינם מכירים בצורך להשתנות.
סיכום-איך לזהות גבר נרקיסיסט
גברים נרקיסיסטים נראים לעיתים מושכים, כריזמטיים ובעלי ביטחון עצמי, אך הקשר עימם עלול להפוך לאתגר מתמשך בשל הצורך שלהם בתשומת לב, הנטייה למניפולציות וחוסר האמפתיה כלפי הסובבים אותם. הבנת הסימנים המזהים של נרקיסיזם, והיכולת להציב גבולות בריאים ולהגן על תחושת הערך העצמי, הם כלים חשובים במערכות יחסים מסוג זה.